اقامت تحصیلی ترکیه؛ شرایط و مدارک لازم (2023)
قوانین اقامت تحصیلی ترکیه برای دانشجویان بینالمللی، مزایای زیادی دارد و موقعیت ایدهآلی را برای تحصیل آنان به خصوص برای ایرانیان فراهم میکند. بسیاری از ایرانیان در مقطع دانشگاه تصمیم به مهاجرت به ترکیه و تحصیل در این کشور میگیرند. اما برای کسانی که به سن ۱۸ سالگی نرسیده باشند، شرایط راحتتر نیز میشود.
بیشتر بخوانید: اقامتهای ترکیه
موضوعی که در سال ۲۰۲۲ مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته؛ دشوارتر شدن دریافت اقامت توریستی در ترکیه بوده است. این نوع اقامت به دلیل هزینه کمی که داشت برای بسیاری از افراد گزینه مناسبی به حساب میآمد، اما در سال جدید دولت ترکیه با وضع کردن قوانین جدیدی در زمینه اقامت توریستی، باعث شد بسیاری از کسانی که قصد ماندن در ترکیه را دارند به سمت اقامت تحصیلی ترکیه روی بیاورند.
بیشتر بخوانید: سرمایهگذاری در ترکیه
شرایط دریافت اقامت تحصیلی ترکیه
ویزای تحصیلی ترکیه برای افراد مختلف شرایط متفاوتی دارد. از آنجایی که امروزه پیشرفت در زمینه تحصیل برای تمامی خانواده مهم در نظر گرفته شده است، اهمیت این موضوع روز به روز بالاتر میرود. دورههای تحصیلی ترکیه به ترتیب شامل ۴ سال ابتدایی، ۴ سال راهنمایی و ۴ سال نیز دوره متوسطه میشود.
- اقامت تحصیلی در ترکیه برای کسانی که تا سن ۱۸ سالگی مقاطع راهنمایی و دبیرستان را گذرانده باشند، شامل دریافت این اقامت در دوره دانشجویی میشود. اما برای کسانی که دوره راهنمایی و دبیرستان را با موفقیت نگذرانده و تصمیم به دریافت اقامت تحصیلی در کشور ترکیه را دارند؛ میبایست ابتدا برای گذراندن این دورهها، اقامت تحصیلی دریافت کنند تا بتوانند در خاک ترکیه حضور داشته باشند.
- اگر شخصی شامل اقامت خانواده شود، نیازی به اخذ اقامت تحصیلی ندارد و میتواند در دوره راهنمایی و دبیرستان در ترکیه به تحصیل مشغول شود. ضمن اینکه تمام هزینههای فرد محصلِ خارجی در کشور ترکیه به عهده والدین است که توسط شخص حقیقی یا حقوقی پرداخت میشود.
- اگر شخصی موفق به دریافت اقامت تحصیلی در ترکیه شود، این نوع اقامت به همسر و فرزندان او نیز تعلق میگیرد و این در شرایطی است که سایر اقوام شامل این شرایط نمیشوند.
- افرادی که دارای مدارک فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس، دکترا، پزشکی و دندانپزشکی هستند؛ پس از به پایان رساندن دوره تحصیلی خود در ترکیه، میتوانند برای دریافت مجوز اقامت در این کشور اقدام کنند.
نحوه گرفتن اقامت تحصیلی ترکیه
در مرحله اول؛ شما باید در یکی از مراکز آموزشی در ترکیه ثبت نام کنید. این ثبت نام میتواند بعد از اخذ پذیرش از شهر تهران در یکی از موسسههای مهاجرتی ترکیه با همراه داشتنِ مدارک دانشگاه مقصد و پیگیری از سفارت ترکیه در ایران نیز کامل شود. اما روش دیگر ثبت نام حضوری در خاک کشور ترکیه است که البته گزینه دوم برای اخذ پذیرش در مراکز آموزشی ترکیه، گزینه بهتری به حساب میآید و شانس شما را بالاتر میبرد.
مراحل دریافت ویزای تحصیلی در ترکیه
- اخذ پذیرش از موسسات ترکیه
- اخذ پذیرش از سفارت ترکیه
- تهیه و گردآوری مدارک
- انتظار جهت دریافت نتیجه
- درخواست اجازه اقامت
تحصیل برای دانشجویان بینالمللی در ترکیه
بهترین گزینه برای تحصیل فرزندان شما دانشگاههایی هستند که تدریس به زبان انگلیسی در آنها صورت میپذیرد. کودکان خارجی که فزرندان مدیران شرکتهای بینالمللی هستند، معمولا در این مراکز آموزشی تحصیل میکنند. ملیت دانشآموزان در هنگام ثبت نام در این مراکز در نظر گرفته میشود و سیستم آموزشی این آموزشگاهها از سیستم آموزشی انگلستان و امریکا تبعیت میکند.
بیشتر بخوانید: تحصیل در ترکیه
به طور قطع میزان شهریه در این مراکز بالاتر از دیگر مراکز است، اما سطح بالای تحصیل در آنها کاملا این موضوع را جبران و مزایای بسیاری برای محصلها دارد. امکانات درجه یک و برنامههای فوق تخصصی برای دانشآموزان شرایط بسیار مناسبی را فراهم میکند.
تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه
گرفتن اقامت تحصیلی ترکیه در مقطع کارشناسی، معمولا گزینهای است که برای ایرانیها مناسب به نظر میرسد. دورههای آموزش کارشناسی در ترکیه ۴ ساله در نظر گرفته شده و با برنامههای تکمیلی میتواند ۲ تا ۴ سال نیز به آن اضافه شود.
برای اخذ پذیرش در دانشگاههای بینالمللی ترکیه میبایست آیلتس ۵.۵ تا ۶ را در اختیار داشت. اما برخی از دانشگاهها اجباری بودن آیلتس را از شرایط اخذ پذیرش برداشتهاند و در زمان مصاحبه با دانشجو تصمیم به تایید و حضور وی در دانشگاه میگیرند. رشتههای پزشکی بسیار محبوب و بازار کار خوبی را نیز در این کشور دارند. برخی از رشتههای محبوب در دانشگاههای ترکیه را در لیست زیر برای شما قرار میدهیم:
- تربیت مدرس
- روابط بینالملل
- بیوشیمی
- معماری
- روزنامهنگاری
- مهندسی پزشکی
توجه داشته باشید که برای ورود به دانشگاههای ترکیه به عنوان دانشجوی کارشناسی باید آزمونهای SAT و US را نیز گذرانده باشید. آزمون SAT مربوط به زبان انگلیسی و آزمون US به ریاضی ربط پیدا میکند. دانشآموزان قبل از ورود به دانشگاه باید یک سال در کالج دوره ببینند و هزینه این کالجها بین 4000 تا 4500 دلار در سال است. در صورتی که نمره قابل قبول را دریافت کنند، میتوانند به دانشگاههای ترکیه راه پیدا کنند.
ویزای تحصیلی ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد
کارشناسی ارشد در ترکیه (Yüksek Lisans Diplomasi) دو سال زمان میبرد. در اکثر مواقع، دانشجو میبایست در پایان دوره تحصیلی خود پایاننامه را به استاد مربوطه ارائه دهد. هزینههای کارشناسی ارشد در ترکیه کاملا متغیر در نظر گرفته میشود. در یک قاعده کلی میتوان هزینههای تحصیل در دورههای انگلیسی و دانشگاههای خصوصی را بیشتر از دانشگاههای دولتی در نظر گرفت.
اما اگر بخواهیم به طور حدودی این هزینهها را در نظر بگیریم؛ برای دانشجویان بینالمللی، هزینه تحصیل سالانه بین 120 تا 705 یورو است. تحصیل در دانشگاههای ترکیه به زبان تُرکی انجام میشود و برای دانشگاههای بینالمللی که زبان انگلیسی را برای تدریس در نظر میگیرند، مدرک آیتلس با نمره ۶ لازم است.
بیشتر بخوانید: هزینه زندگی در ترکیه
ویزای تحصیلی ترکیه در مقطع دکتری
برای دانشجویان بینالمللی که متقاضیِ تحصیل در دانشگاههای ترکیه هستند؛ نمره تافل بالای ۷۹ و نمره آیتلس بالای ۶.۵ در نظر گرفته شده است. شرایط تحصیل در این مقطع ابتدا شامل رزومه یا پروپوزالِ دانشجو است که برای استاد راهنمای خود ارسال میکند و در صورت تایید استاد، پذیرش دانشجو صادر میشود. رزومه قوی دانشجو در پذیرش وی سهم زیادی دارد.
اقامت تحصیلی در ترکیه چند ساله صادر میشود؟
اقامت تحصیلی ترکیه بسته به زمان دوره آموزش شما تعیین میشود. به طور مثال: اگر دوره تحصیلی شما یکساله باشد، مجوز اقامت شما نمیتواند بیشتر از یکسال صادر شود. برای اتباع خارجیای که از سمت سازمان یا نهاد خاصی برای تحصیل در ترکیه فرستاده میشوند نیز همین قانون اجرا میشود.
انواع ویزای تحصیلی ترکیه
- ویزای کارآموزی یا کارورزی
- ویزای کارآموزی یا کارورزی ERASMUS
- ویزای کارآموزی یا کارورزی AIESEC
- ویزای گذراندن دوره زبان ترکی
- ویزا با هدف گذراندن دوره
- ویزا با هدف تحصیل
کشورهایی و ملیتهایی که اولویت تحصیل در ترکیه را دارند
- ایالات متحده آمریکا
- ایسلند
- آلمان
- میانمار
- پاکستان
- امارات متحده عربی
چگونگی دریافت بیمه درمانی در ترکیه برای دانشجویان
کسانی که قصد گرفتن اقامت تحصیلی در ترکیه را داشته باشند، میبایست برای دریافت بیمه SGK اقدام کنند. این در شرایطی است که اقامت توریستی ترکیه شامل دریافت بیمه سلامت نیز میشود. اما در اقامت تحصیلی نیازی به دریافت این بیمه نیست و فقط بیمه تامین اجتماعی ترکیه (SGK) کافی است.
بیشتر بخوانید: بیمههای درمانی در ترکیه
بورسیه تحصیلی در ترکیه
اخذ اقامت تحصیلی ترکیه برای افرادی که بورسیه میشوند، بسیار شرایط و مزایای خوبی را در برمیگیرد. بورسیه تحصیلی برای دانشجویان ممتاز و با نمرات عالیه در نظر گرفته میشود و هزینه آن از طرف دولت به صورت اقساطی برای دانشجو واریز میشود. شرایط بورسیه در دانشگاههای ترکیه بسیار مناسب است؛ به طوری که شامل: اسکان رایگان، تحصیل بدون شهریه، بیمه درمانی و هزینههای سفر برای وی میشود.
- داشتن رزومه قوی تحصیلی
- داشتن مقالات در رشته تحصیلی متقاضی
- نمرات بالا در سطوح قبلی
- انگیزهنامه
- مدرک قبولی در آزمون ورودی دانشگاه
مدارک مورد نیاز برای دریافت اقامت تحصیلی ترکیه
- مدرک دیپلم دبیرستان یا لیسانس (آخرین مدرک تحصیلی)
- ریز نمرات دورههای تحصیلی
- پاسپورت و مدارک هویتی معتبر همراه با انقضا
- CV ( رزومه ی شخص اعم از داشتن هرگونه فعالیت علمی، پژوهشی و فنی)
- نامه قبولی در آزمون ورودی دانشگاه
- پرینت حساب؛ مبنی بر داشتن تمکن مالی مورد نیاز
- توصیهنامه از دانشگاه یا مدرسه (SOP)
مدارک هویتی مورد نیاز
پس از ورود به خاک این کشور، باید ۳۰ روز قبل از اینکه مدت ۳ ماه اعتبارِ پاسپورت شما به پایان برسد، برای دریافت اقامت تحصیلی ترکیه اقدام کنید. مدارک لازم جهت دریافت اقامت تحصیلی در ترکیه شامل موارد زیر میشود:
- ارائه پاسپورت و کپی آن
- ۴ عدد عکس با مشخصات آن
- مدارک لازم جهت اثبات تمکن مالی
- نامه پذیرش از دانشگاه
- فیش پرداختی هزینه های اقامتی
- گواهی تولد و سایر مدارک مربوطه
- بیمه سلامت
بیشتر بخوانید: کیملیک ترکیه
تغییر دانشگاه یا مرکز آموزش در ترکیه به چه شکل انجام میشود؟
در صورتی که شما اقامت تحصیلی و دانشجویی ترکیه را دریافت کردید و قصد تغییر دانشگاه یا رشته تحصیلی خود را دارید؛ میتوانید با باطل کردن مجوز فعلی توسط استانداری استان و دریافت مجوز جدید نسبت به زمان تحصیل خود، دانشگاه خود را تغییر دهید. اما اگر قصد ماندن در یک دانشگاه را دارید و فقط میخواهید رشته خود را تغییر دهید؛ نیازی به دریافت مجوز تحصیل از استانداری ندارید. البته این نکته را در نظر بگیرید که زمان این تغییر رشته به زمان باقیمانده از اقامت تحصیلی ترکیه شما مربوط است.
اشتغال در حین تحصیل
دانشجویان در مقاطع کاردانی رسمی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا میتوانند مشغول کار شوند. اما شرط داشتن شغل در این کشور برای این افراد دریافت اجازه کار است. دانشجویانی که در رده کاردانی و کارشناسی هستند از سال دوم میتوانند مجوز کار بگیرند.
بیشتر بخوانید: مجوز کار در ترکیه
کار پس از تحصیل در ترکیه
از مهمترین عواملی که برای پیدا کردن کار در این کشور اهمیت دارد؛ تسلط به زبان ترکی است. اکثر دانشجویان، پس از به پایان رساندن دوره تحصیلی خود نیز در اولویت استخدام قرار میگیرند و با پیدا کردن کار در ترکیه، میتوانند نسبت به دریافت اقامت کاری این کشور اقدام کنند.
برای دریافت مجوز کار هیچگونه تضمینی وجود ندارد و بسته به رزومه شما این مجوز صادر میشود. اولین بار اجازه کار به مدت یکسال صادر میشود و در ادامه به مدت ۳ سال و سپس به مدت ۶ سال تمدید میشود. اقامت کاری ترکیه اگر به مدت ۸ سال تمدید شود، تبدیل به اقامت دائم این کشور میشود که همان شهروندی و تابعیت ترکیه است.
بیشتر بخوانید: اقامت کاری ترکیه
اخذ اقامت با کلاسهای تومر
اگر ثبت نام شما در کلاسهای تومر زیر نظر دانشگاههای ترکیه صورت بگیرد، میتوانید برای گرفتن اقامت تحصیلی ترکیه اقدام کنید. هزینه کلاسهای تومر در ترکیه برابر با ۲۰۰ دلار است و اقامتهای تومر معمولا با توجه به دورههای تومر، ۶ ماهه در نظر گرفته میشوند. ضمن اینکه تنها مرجع برگزاری آزمون تومر سایت دانشگاه آنکارا در نظر گرفته میشود.
رد شدن درخواست ویزای تحصیلی ترکیه
اگر دلیل رد شدن درخواست اقامت تحصیلی ترکیه؛ ناقص بودن مدارک باشد، بلافاصله برای کامل کردن مدارک خود اقدام کنید و درخواست ویزای جدید دهید. اگر هم فکر میکنید که دلیل رد شدن درخواست شما ناعادلانه بوده، باید برای اثبات موضوع به کنسولگریِ کشور خود مراجعه کرده، مدارک و شواهد موجود را مورد بررسی قرار دهید.
سخن پایانی
تحصیل در ترکیه برای بسیاری از افراد، گزینه بسیار مناسبی به حساب میآید. کیفیت دانشگاههای ترکیه در سالهای گذشته بسیار افزایش یافته و هزینه تحصیل در این کشور به مراتب پایینتر از کشورهای اروپایی است.
در این مقاله به بررسی شرایط اقامت تحصیلی ترکیه پرداختیم. شرکت ملکاینوست با همراهی متخصصان با تجربه در زمینه مهاجرت به ترکیه آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان است. برای تماس با ما ایــنــجا کلیک کنید.
مقالات بیشتر
July 28, 2023
وکیل ازدواج در ترکیه (ثبت ازدواج بینالمللی در ترکیه)
وظایف وکیل ازدواج در ترکیه و فواید ثبت ازدواج بینالمللی در ترکیه چیست + مراحل ثبت ازدواج بینالمللی و مدارک لازم + امکان ازدواج بینالمللی برای ایرانیان و محدودیتهای آن برای افراد مختلف...
July 28, 2023
معرفی 20 مورد از سایت های کاریابی در ترکیه در سال 2023
آشنایی با 20 مورد از سایت های کاریابی در ترکیه + بهترین روش برای پیدا کردن کار در این کشور + شرایط بازار کار ترکیه + مراحل پیدا کردن کار در وبسایتهای کاریابی مانند: آپلود رزومه و شبکه سازی
July 22, 2023
اجاره خانه در روستاهای ترکیه (+معرفی 18 روستای معروف ترکیه)
معرفی 18 مورد از روستاهای ترکیه برای سرمایهگذارانی که به دنبال خرید خانه ارزان در ترکیه هستند+مزایای زندگی روستایی در این کشور +شرایط اجاره خانه در روستاهای ترکیه و اهمیت قرارداد اجارهنامه